Fundació Josep Sans

Fundacio Josep Sans

Sortides i activitats

2024

  • Divendres cultural: Passejant pel barri del Farró. 5 d’abril de 2024.

Us proposem una passejada pel barri del Farró de Barcelona, el proper divendres 5 d’abril. Ens trobarem a les 16.45h a la Plaça Molina des d’on iniciarem la passejada circular, guiada per l’Alba Casarramona, per conèixer els indrets més interessants del barri. Pel camí visitarem algun dels tallers d’artistes que hi ha al barri. Ens farà d’introductora la Roser Busquets.

 

Més informació i programa

  • GIBRALTAR: Visita al penyal i acte d’homenatge a l’amistat Catalunya-Gibraltar. 18-20 d’abril de 2024

L’IPECC organitza la següent visita a pel mes vinent a Gibraltar. Els actes inclouen la visita al Penyal i l’homenatge a l’amistat Catalunya-Gibraltar. Qui pugui estar interessat te de temps fins el 12 de març per fer una prereserva a l’IPECC tal com s’indica en el programa.

 

Més informació i programa

  • Passejada pel barri de Sant Pere de Barcelona. 24 de febrer de 2024
 Nova descoberta per tots aquells que no hi van poder anar el mes de novembre. Coneixerem tot passejant, (i dinant) un dels quarters o barris de la part més antiga de la ciutat barcelonina: El Quarter de Sant Pere.

 

Més informació i programa

  • Divendres cultural: On ens portarà la Intel·ligència Artificial (IA)? 2 de febrer de 2024

Exposició sobre la història, el funcionament, les possibilitats creatives i els reptes ètics i legislatius de la intel·ligència artificial avui. Experimenta amb la IA, coneix-ne els riscos, descobreix innovacions científiques i artístiques i aprofundeix en una tecnologia decisiva en el futur de la humanitat.

 

Saber-ne més de l’exposició

Més informació i programa

2023

  • Passejada pel barri de Sant Pere de Barcelona. 4 de novembre de 2023

Us proposem una descoberta de tot el dia per conèixer tot passejant, (i dinant) un dels quarters o barris de la part més antiga de la ciutat barcelonina: El Quarter de Sant Pere.

Ho farem acompanyats de guies coneixedors del terreny.

 

Més informació i programa

Resum de l’activitat

  • Sortida al Museu Frederic Marès de Barcelona. 22 de juny de 2023

Després de la sortida de “llarga distància” al País de la Mel i el Vent” (El Perelló), proposem pel mes de juny una sortida “de rodalia”: el museu Frederic Marès de Barcelona i, en particular unes de les seves col·leccions més curioses. I com a final de curs suggerim un berenar a l’Espai Quera, continuador de la cèlebre llibreria tan apreciada pels excursionistes. 

 

Programa

Més informació

  • Elna. Diada de Suport i de la Memòria. 21 de maig de 2023

Sortida de dia sencer organitzada per l’IPECC per recordar la massacre comesa a Elna pels enemics de Pere el Gran el 25 de maig de 1285. Al matí hi haurà una missa en català i actes commemoratius a Elna i, després de dinar, es farà una visita guiada a Ribesaltes. Serà, a més, una ocasió per donar suport als ajuntaments d’Elna, els Banys, Portvendres i Tarerac que estan sent encausats per la seva defensa de l’ús del català en els plens municipals.  

 

 Llegeix el projecte sencer.

  • Viatge al país de la mel i el vent. El Perelló (Baix Ebre). 20 de maig de 2023

La localitat és coneguda per ser el major productor de mel de Catalunya. Al matí visitarem el centre d’interpretació apícola “Mel Murià”. Després de dinar  anirem al Parc eòlic de Les Colladetes on es passarà un audiovisual i es visitarà un molí.

 

Llegeix la proposta.

Llegeix el resum de l’activitat.

  • Viatge “Gibraltar a la catalana”, organitzat per l’IPECC. Del 17 al 19 d’abril de 2023

Resseguirem la petjada dels catalans en la conquesta del penyal i en el primer repoblament amb menorquins. Les quatre coses que ens solen arribar de Gibraltar, més enllà de la sorollosa disputa per la sobirania des de fa tres segles, és que es tracta d’un paradís fiscal i d’una destinació turística de compres i souvenirs. Però, només que gratem una mica, podem comprovar que el penyal ens amaga moltíssims atractius (naturals, històrics, culturals…) que ens poden resultar, especialment als catalans, més que interessants. 

 

Ens acompanyarà com guia el periodista Martí Crespo que porta uns quants anys recopilant informació sobre Gibraltar i que li ha servit per fer, entre altres, la crònica històrica que va publicar la revista Sapiens el setembre passat i crear la web gibaltar.cat (no és cap error, és el nom antic -i correcte- del penyal).

 

 Llegeix el projecte sencer.

  • Descoberta al Berguedà. 18 de març de 2023

Visitarem Fuives: el Centre Mundial del Ruc Català o Guarà Català a Olvan.  Dinarem al Restaurant Estació del Carrilet d’Olvan. A la tarda visitarem el Pont de Pedret i l’església preromànica de Sant Quirze de Pedret.

 

 Llegeix el projecte sencer.

  • Dissabte mariner: el vaixell Götheborg i les Drassanes Reials. 4 de febrer de 2023

Amb aquesta visita podreu conèixer la història del Götheborg, el vaixell de fusta oceànic més gran del món rèplica d’un vaixell del segle XVIII de la Companyia Sueca de les Índies Orientals.

I a continuació us convidem a una visita guiada a les Drassanes Reials per descobrir l’evolució d’aquesta joia de l’arquitectura civil, seu del Museu Marítim de Barcelona des de 1941.

 

 Llegeix el projecte sencer.

  • Dissabte cultural: la Fundació Folch i Torres al castell de plegamans. Viatge en tren i…calçotada! 21 de gener de 2023

Un programa variat que esperem us agradi: Començarem amb la visita guiada a l’Arxiu-Museu de la Fundació Folch i Torres i al Castell de Plegamans, amb el guiatge excepcional d’un descendent directe dels Folch i Torres, probablement el mateix director de la Fundació, Jordi Folch i Pons, fill de Ramon Folch i Camarasa i net de Josep Maria Folch i Torres.
Seguidament ens desplaçarem al Parc de l’Hostal del Fum per veure un magnífic ferrocarril en miniatura: “el tren de Palau”. Si hi ha temps passarem per l’església de Santa Maria de Palau-Solità, per acabar dinant a la masia de Can Duran, origen de la família d’un gran català: Pere Duran i Farell.

 

 Llegeix el projecte sencer.

  • “Nadales” al Maldà. 2 de gener de 2023

Pels qui l’any passat us vàreu quedar amb les ganes d’assistir-hi,

Pels qui tingueu ganes de repetir la bona estona que vàreu passar fa un any,

Us convidem novament a presenciar “Nadales” al Maldà, amb Ivan Beltran, Carles Pedragosa i Josep Pedrals.

 

 Llegeix el projecte sencer.

2022

  • Visita Cultural a Manresa. 19 de novembre de 2022

Sortida a la ciutat monumental de Manresa, sovintment desconeguda, per conèixer la seva història i patrimoni cultural i històric, així com per viure el seu personal ambient gaudint dels seus indrets més emblemàtics.

Visita no organitzada pel Grup d’Antics Escoltes i Guies sino per una entitat afí.

 

 Llegeix el projecte sencer.

  • Dissabte cultural: L’Espai Subirachs al Poblenou de Barcelona. 5 de novembre de 2022

Visita guiada conduïda per Judith Subirachs, filla de l’artista i historiadora de l’art.

Josep M. Subirachs (1927-2014), nascut al Poblenou, va dedicar gairebé vint
anys (1987-2005) a realitzar els grups escultòrics del temple de la Sagrada Família de
Barcelona, però la seva obra és molt més que allò. A l’Espai Subirachs podreu
conèixer millor la vida i l’obra de l’artista. S’exposen col·leccions de dibuix, escultura,
pintura, obra gràfica, i obres creades per a la empresa que patrocina l’espai

 

 Llegeix el projecte sencer.

  • Viatge a Sicília. De l’1 al 6 de juny de 2022.

L’activitat de més abast en molt de temps: Es tracta del “Viatge final del cicle de Sixena: La Sicília catalana. Rere les nostres petjades”

 

Llegeix el projecte sencer.

  • Conferències i visita: L’art de Sixena al MNAC. 2 d’abril de 2022

Segona de les activitats que s’han preparat sota el títol genèric de L’art de Sixena, salvament i espoli, i que continuaran amb el viatge a Sicília entre els dies 1 i 6 de juny.

 

Llegeix el projecte sencer.

  • Visita cultural: Museu de Lleida Diocesà i Comarcal i Monestir de Santa Maria de Sixena. Dissabte 12 de març de 2022

Primera de les activitats que s’han preparat sota el títol genèric de L’art de Sixena, salvament i espoli, i que continuaran el 2 d’abril amb dues conferències i una visita guiada al MNAC, i un viatge a Sicília entre els dies 1 i 6 de juny.
En aquesta primera visita se’ns parlarà dels orígens i vinculació de Sixena amb el bisbat de Lleida, de la conservació del patrimoni històric del monestir al Museu Diocesà de Lleida i al Museu Nacional d’Art de Catalunya a Barcelona, del trasllat de la comunitat religiosa a Barcelona i del procés judicial que ha dictat el trasllat d’aquest patrimoni a les ruïnes de l’antic cenobi.

 

Llegeix el projecte sencer.

  • Dimecres cultural: Santa Maria del Pi (II). Dimecres 16 de febrer de 2022

Tenim la oportunitat de completar les visites del 14 de desembre, accedint a llocs als quals no vàrem poder entrar per manca de temps i, en particular, l’Arxiu.

 

Llegeix el projecte sencer.

  • Visita cultural: (Re)conèixer Gaudí. Foc i cendres. Exposició al MNAC. Visita guiada 11 de febrer de 2022

Vint anys desprès de la celebració de l’Any Gaudí, el Museu Nacional afronta una revisió crítica de l’obra de l’arquitecte amb una exposició de gran format que reuneix més de 650 objectes arquitectònics, de disseny i mobiliari, obres d’art, documentació, plànols i fotografies, s’allunya dels tòpics i proposa una revisió completa de la trajectòria de Gaudí, des dels anys de formació fins a la seva mort i el seu enterrament multitudinari.

 

Llegeix el projecte sencer.

2021

  • Dimarts cultural-recreatiu: Santa Maria del Pi (Barcelona) i una mica de gresca al Maldà

El mes de desembre serà una mica especial. Per una banda tenim una visita guiada de tarda a la basílica de Santa Maria del Pi, on podrem veure la basílica pròpiament dita, el museu, la cripta, el tresor, l’arxiu i el campanar.
Per altra banda us convidem a assistir a una representació de l’obra Nadales al Maldà, amb la participació de Josep Pedrals, que es preveu molt adequada als temps prenadalencs que s’acosten.

 

Llegeix el projecte sencer.

  • Visita cultural: Sant Pau del Camp (Barcelona), dimarts 16 de novembre de 2021

Us convidem a visitar un antic monestir benedictí en ple barri del Raval, amb una agitada història i amb un claustre únic en el romànic europeu pels seus arcs polilobulats. Una de les esglésies més antigues de la ciutat de Barcelona, en molt bon estat de conservació. Situat al carrer de Sant Pau, antiga via romana de sortida de la ciutat

 

Llegeix el projecte sencer.  

  • Descoberta de tardor: Hostalric (La Selva), 20 d’octubre de 2021

Declarada Bé d’Interès Nacional, la vila d’Hostalric conserva un dels llegats monumentals més notables de l’època medieval catalana i està presidida per l’imponent fortalesa militar d’època moderna.

 

Llegeix el projecte sencer.  

  • Dimarts cultural. La Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi (Barcelona, 15 de juny de 2021)

Us convidem a completar la visita que el mes passat vàrem fer a l’edifici de la Llotja de Mar, apropant-nos a una institució que data del 1775. Va començar com a “Escuela Gratuïta de Diseño” per esdevenir l’actual Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

 

Llegeix el projecte sencer.  

  • Dimarts cultural. Visita Guiada a la Llotja de Mar (Barcelona, 25 de maig de 2021)

Visita guiada a un edifici que, dins d’una façana neoclàssica, amaga en el seu interior un dels tresors del gòtic civil català més desconeguts de Barcelona. Apart la seva funció com a Llotja de contractació, va ser la seu del Consolat del Mar i d’institucions polítiques i econòmiques d’entre les més destacades de Catalunya

 

Llegeix el projecte sencer.  

2020

  • Trobada al Monestir de Santa Maria de Poblet (Diumenge, 2 de febrer de 2020)

Per segona vegada se celebrarà al Monestir de Santa Maria de Poblet l’aniversari del naixement del Rei Jaume I. Els actes tindran lloc a la capella de Sant Jordi, Mare de Déu del Roser i Sant Miquel Arcàngel, dins del recinte del monestir.

 

Llegeix el projecte sencerINSCRIU-TE AQUÍ       

  • Descoberta d’hivern: La Fortalesa de Sant Julià de Ramis (Gironès) (Divendres, 17 de gener de 2020)

La muntanya dels Sants Metges (Sant Cosme i Sant Damià) a Sant Julià de Ramis és interessant perquè té “una mica de tot”. Des de restes ibèriques i romanes, una església romànica, un castell rebatejat com a Fortalesa, un museu de joieria i un espai d’art personalíssim, sense oblidar un restaurant patrocinat per un dels xefs de moda.

 

Llegeix el projecte sencer.          

2019

  • Divendres cultural: El Museu de les Arts Escèniques de Montjuïc (Divendres, 13 de desembre de 2019)

Aquesta vegada us proposem una visita diferent de totes les fetes fins ara: no només no es fa en dissabte sinó que tampoc és una matinal. Es fa en divendres i per la tarda. Tot plegat per poder conèixer un dels centres més importants d’Europa pel què fa a la història recent de les Arts Escèniques.

Llegeix el projecte sencer.  

  • Descoberta de tardor: Castellterçol i voltants (Dissabte, 16 de novembre de 2019)

Per aquest novembre hem preparat una visita als voltants de Castellterçol, a la nova comarca del Moianès, per veure unes restes de dues activitats que en el seu moment havien donat molta feina a Castellterçol: el rentat de la llana previ a la seva filatura, i la indústria del gel, produït de manera natural i emmagatzemat en les anomenades “poues” on es conservava fins el moment d’enviar-lo als compradors. També visitarem un habitatge “troglodític” construït aprofitant una balma.

Llegeix el projecte sencer.

  • El Museu Cusí de Farmàcia i la Mina d’aigua del Masnou (dissabte, 26 d’octubre de 2019)

El passat mes de desembre, al Dissabte cultural que vàrem dedicar a les Reials Acadèmies de Medicina, de Farmàcia i de Ciències i Arts de Barcelona, vàrem aprendre, entre altres coses, que al Masnou hi havia un Museu de Farmàcia format pels Laboratoris Cusí, amb interessants col·leccions que ara podrem conèixer.

Llegeix el projecte sencer.

  • XIIIena Trobada d’Escoltes adults de Catalunya, Mallorca i València
    (Vic, 22, 23 i 24 de juny de 2019)

La XIIIena Trobada se celebrarà a la ciutat de Vic i voltants, organitzada per Scouts i Guies Adults de Catalunya (SIGAC).

  • Descoberta de primavera: Visita a Elna i Ribesaltes (18 i 19 de maig)
La Descoberta de primavera de 2019 ens posarà en contacte amb els escenaris d’un parell de tragèdies.
  • Descoberta de primavera: El Lluçanès (Dissabte, 30 de març de 2019)
Què en sabem del Lluçanès? Ha estat notícia per la seva voluntat d’esdevenir comarca, però potser no el coneixem prou. Us proposem un tastet de la comarca, centrat en les seves obres d’art (la seva arquitectura antiga) i en la seva bellesa natural (el mirador dels Munts), que esperem estimulin les ganes de conèixer la seva gent i la seva vida.

  • L’art del Renaixement i el Barroc al MNAC (Dissabte, 16 de febrer de 2019)

Som en un país on hi ha molta afició al Romànic i al Gòtic, però després fem un salt en los nostres preferències i segurament anem a parar al Modernisme. L’art del Renaixement i del Barroc potser no és prou valorat encara. Tenim una manera de comprovar-ho.

Llegeix el projecte sencer.

  • La Cerdanyola modernista (Dissabte, 19 de gener de 2019)

Sovint podem pensar que ja ho coneixem tot del Modernisme a Catalunya, però probablement anem errats. Avui us oferim la possibilitat de conèixer unes quantes joies d’aquest estil poc conegudes, tot i que són ben a prop de la capital.

Llegeix el projecte sencer.